Érdekességek


Nagyon aktív

Vadászkutyaként kíváncsi, gyors, mozgékony és sok állóképességgel rendelkezik. Kétségtelenül olyan kutyák, akiket nagyszerű szabadtérre és bármilyen kalandra magunkkal vinni. Órákig szaladgálnak, szimatolgatnak, játszanak és elvárják hogy csatlakozzunk hozzá.

Magasra tud ugrani

Kis méretük ellenére nagyon erős és mozgékony fajta, amelyet különféle durva terepeken, zsákmány után hosszú üldözésre tenyésztenek. A legjobb, ha magas kerítéssel vesszük körbe az udvart, hogy ne kezdjenek üldözni néhány állatot ha meglát.

Szeret ásni

Nem lehet meglepetés, hogy a rókavadászatra tenyésztett kutyák imádnak ásni. Kis termetük tökéletes arra, hogy földalatti otthonaikban kövessék a zsákmányt. Sajnos ez azt is jelenti, hogy kutyája egy pillanat alatt képes felásni a hátsó udvart.

Nagyon intelligens

Nagyon okos és magabiztos aki szereti felfedezni a körülötte lévő világot.  Nem olyan kutya akik csendesen ül egy sarokban, állandóan éberek és figyelik mi zajlik körülöttük. Önmagát is elszórakoztatja, de köztudott, hogy ha unatkozik nagy pusztítást is végez különösen beltéren. Éppen ezért már kiskorától kezdve érdemes elkezdeni tanítani, gyakori leckékkel elég jó eredményeket el lehet érni.

Dolgozó fajta

A 19. század első fele óta elsősorban rókavadászatra tenyésztették, ma is munkafajtának ismerik el - ezt a besorolást számos kutyaklub és kennelklub szerte a világon támogatja. A besorolást elsősorban a világ különböző Jack Russell kennel klubjainak törekvései tartják fenn, amelynek tagjai azzal foglalkoznak, hogy a Jack Russell-t munkakutyaként tartsák fenn, és nem szeretnék megengedni, hogy a tenyésztők a kinézetükre helyezzék a hangsúlyt más hasznos tulajdonságaik helyett.

Szőrzet ápolása

Szőrzete nem igényel különösebb ápolást, elég könnyen gondozható.  Gumikefével érdemes havonta átkefélni, hogy kiszedjük az elhalt szőrszálakat.

Fürdés

Elméletileg nincs szükség arra, hogy gyakran fürdessük őket, mivel a fürdés eltávolítja a természetes olajokat a bőrből és kiszárítja azt. De mindannyian tudjuk, hogy Jack Russell vonzza az iszapot, ezért néha elkerülhetetlen a fürdés. Mindig használjon kifejezetten kutyák számára előírt termékeket, bőrének pH-ja más, mint az emberé, ezért másfajta termékekre van szükségük, hogy szépek, egészségesek és boldogok maradjanak.