TÖRTÉNETE

Egy kis történelem

A Jack Russell Terrier

John (Jack) Russell 1795. december 21-én született Dartmouth-ban. Apja iskolaigazgató volt a North-Devon-i Iddesliegh-ben, kis iskolát és szerény kutyafalkát tartott. Apja szenvedélyes vadász is volt, de ez a szenvedély a fiában is korán megjelent.

Jack oktatása Plympton-ban kezdődött, egy régen alapított gimnáziumban. Amikor Jack 16 éves volt, Tiverton-ba ment tanulni, ahol görényeket tartott nyúlvadászathoz, viszont Dr. Richards az iskola igazgatója ezt megtudta és eltüntette őket. Később Jack ismét bajba került, amikor kiderült, hogy vadászkutyákat nevelt a helyi kováccsal partnerségben.

1814-ben az oxfordi Szent rendhez került, majd ezután felvették az Exeter főiskolába. Jack Russell itt hamarosan új barátokra talált, akikkel sűrűn el is járt vadászni. A vadászatokhoz használt kutyákat az 1960-as években Victoria-ba is importálták, ezek a kutyák a mai napig megtalálhatók ANKC-nél (Australian National Kennen Council) regisztrált Jack Russell törzskönyvekben.

A legenda szerint John Russell tiszteletes, a devoni Swymbridge helytartója akkor szerezte meg első terrierjét amikor Oxfordban tanult, 1816 körül. A "Trump" nevű szukát a falu tejtermelőjétől vásárolta az oxfordshirei Marston-ban. Egyfajta terriernek írták le, 30cm magasságú, durva szőrzettel és nyírt fülekkel rendelkezett, akkoriban ez volt a divat. A csonkítást hamarosan betiltották mivel a walesi hercegnek ez nem tetszett. "Trump" főleg fehér volt, fején, valamint a farka tövénél eltérő színnel. Idézet: - "A színe fehér, a két szeme fölött és a faroktőnél egy-egy barna folttal, amelyek nem nagyobbak, mint egy penny. Szőrzete szorosan a testhez simuló, enyhén durva, ami védi a testet a nedvességtől és a hidegtől. A lábai nyílegyenesek, a mancsok tökéletesek. Az ágyék és a kutya formája rettenthetetlen bátorságra és kitartásra utal. Jack Russell érdeklődése a terrierekben rejlik, olyan egyedülálló tulajdonságokat hordoztak, amelyeket nemcsak az övéinek tudhatta, hanem azon is dolgozott, hogy kutyái csak ezeket jelöléseket hordozzák."

Az egyetlen létező kép "Trump"-ról több mint 50 évvel a halála után készült. A festményt a walesi herceg (később VII. György király készítette, aki Russell tiszteletest a barátjának tartotta. "Trump" képe ma a Sandrigham-i kastély nyeregkamrájának falán lóg és a királynő tulajdona.

Jack Russell kutyáit sokszor használták rókavadászatokhoz. Ragaszkodott hozzá, hogy nem megölni, csak a földön kell tartani az állatot, ha mégis megszökne akkor pedig kezdje el űldözni. A kutyák amelyek nem voltak képesek tartani az iramot a gyorsan vágtató lovakkal, kis erszényekben hordták a lovas előtt vagy mögött. Mindig is ragaszkodott a fehér testű kutyákhoz, hogy ne keverjék össze a rókával és így nehogy megsebesüljön.

Jack Russell egy figyelemre méltó ember volt, nagyszerű sportember, birkózott, bokszolt, gyalog és ló háton is vadászott borz, róka és mezei nyúlra egyaránt. Jack alapító tagja volt az Egyesült Királyság Kennel Clubjának is.

1883-ban halt meg, Swymbridge-ben egy templomudvarban helyezték örök nyugalomba.